Kemisk kærlighed eller 8 sommerbøger der tager dig med på langfart

14.07.23
Med mænd der lugter godt....

Sommerlig Bog-Slabberas

Var overskriften da Anja og Lene i Sydhavnen bød på bogsnak om bøger, der passer til sommerferielæsning (og efterårslæsning, vinterlæsning, forårs.. - ja altså bare læsning i virkeligheden.)

Vi tog på langfart til Afrika og Korea, havde kemi for begyndere, mødte mænd (2!) som lugtede så godt, at det var umuligt at tænke sammenhængende. Vi blev forvirrede sammen med en alzheimerramt seriemorder og dyrkede fri kærlighed i London. Der var mænd i skovmandsskjorter som elskede bøger og forældre der sørgede over en mistet søn. En forfatter der rejste ud for at finde hjem, og en kvinde der må igennem 3 ægteskaber, før hun lander det helt rigtige sted. Vi anbefalede 8 romaner og herunder kan du læse hvorfor:

 

"Vejen hjem"

”Stormfokken står tot, men vi skal have forsejlene ned, før spryddet knækker” – og splitte mine bramsejl! Hvis sådan en sætning vælter dig helt af pinden, så bliv lige hængende i masten lidt endnu, så du ikke ryger i baljen og går glip af denne fantastiske, historiske udviklingsroman. 
Jonas Erikssons debut ”Vejen hjem” foregår i 1700-tallet og handler om den ubemidlede teologistuderende Thomas Espersen, der får et tilbud, han ikke kan afslå om at rejse til Afrika og være assistent for den danske ambassadør på Guldkysten. Thomas har dog ingen anelse om, hvad der venter ham, hverken på sejlturen derover eller på det fremmede kontinent, og undervejs må han flere gange revurdere sine tanker om egne og andres motiver. 
Romanen er utrolig velskrevet og underholdende og handler om ære, om armkræfter, om udholdenhed og om at blive voksen. Smøg ærmerne op og tag denne roman under armen, du vil ikke fortryde det!
 

"Citronbjerget"

Forfatteren Eva Tind har med sin nye roman Citronbjerget, skrevet om at rejse ud for at finde hjem. Den nyskilte forfatter Sui arver sin farfars hytte på en bjergskråning i Sydkorea. Sui rejser fra Danmark til Korea for at finde sig selv, sin rødder og måske kærligheden? Citroner skal slet ikke kunne vokse der på bjerget, men det gør de, og hvad er det med alle de regnbuefugle, og gartneren Siu som bliver anklaget for mordbrand? Eva Tind er ikke bange for at blande verdener sammen, de fysiske og åndelige, for de døde besøger de levende, når de har noget at fortælle. Sanselig og reflekterende roman, som er en slags fortsættelse af forfatterens tidligere bog Ophav.
 

"Deres øjne så mod gud"

Her har vi fat i en amerikansk klassiker om en ung sort kvinde og hendes liv i 1920’ernes Florida. En medrivende bog om kærlighed og om at have en funktion som kvinde, men ikke at have en stemme. Vi får hovedpersonen Jeanies historie, fra hun vokser op hos sin bedstemor og til det skæbnesvangre kys ved havelågen, der får bedstemoren til at konkludere, at den 16-årige Jeanie er giftemoden – og der er skam allerede en ægteskabskandidat. Vi følger Jeanie gennem tre ægteskaber og oplever, hvordan de tre mænd hver især bliver betydende for hendes liv og muligheder. 
Det er en utrolig smuk og intens oplevelse at læse Zora Neale Hurstons bog; den er billedrig, livsklog, medrivende og rørende. Romanen er fra 1937 og blev Hurstons mest populære værk, den lå glemt i mange år, indtil den blev genopdaget i start 1980’erne med udgivelsen af Alice Walkers ”Farven lilla.”
 

"Kemi for begyndere"

Elizabeth Zott er kvinde og kemiker, men det er ikke nemt i 1950’ernes USA –begreber som ligestilling og ligeløn findes ikke, i det hele taget er tanken om kvindelige forskere nærmest uhørt. Hun får dog et arbejde, hvor hun møder en mand der elsker hele hende, hendes intellekt og respekterer hendes forskning. Desværre får deres kærlighed ende og Elizabeth står tilbage ugift, gravid og arbejdsløs. For at tjene penge accepterer hun et tilbud om at være vært på madlavningsprogrammet “Vi spiser klokken seks” - madlavning er trods alt også kemi. Hun får kæmpe succes, husmødrene elsker hende, for hun viser dem, at de også har lov at gøre drømme til virkelighed.
En ægte pageturner og perfekt sommerlæsning. Et fint portræt af en kvinde der finder sin egen vej i modgang og ikke giver køb på sig selv i processen. Et kønskritisk blik på USA i 50/60’erne, fortalt igennem en historie om kærlighed og kemi.
 

"Flugt"

Norske Carl Frode Tiller har komponeret et litterært værk, hvor 3 fortællestemmer afløser hinanden og nogle gange lige midt i en sætning. Læseren må forblive opmærksom og lade sig fange ind af den rørende historie om sorg, tab og det at forlige sig med fortiden. 
Sakarias og Elisabeth delte engang et liv sammen og en søn, men sønnen Johannes døde i en trafikulykke for et år siden som bare 12-årig. Forældrene er gået fra hinanden, men mødes et år senere til jul, hvor de oplever en helt særlig nat. For der opstår en sprække i virkeligheden, hvorigennem de kan opleve både sønnens og hinandens liv set gennem den andens øjne. De gennemlever skelsættende situationer og forstår deres søns dybe ensomhed, men også deres egen sorg.  
Det er ikke en ukompliceret bog, men den har så stor psykologisk dybde, at man bare vil blive sammen med dens karakterer og gå med dem hen til et mirakuløst sted af forståelse og lindring. 
 

"En morders dagbog"


Fortælleren har altid drømt om at begå det perfekte mord, og har derfor øvet sig meget. Han er blevet 70 og har fået konstateret Alzheimers. Det er 20 år siden han sidst slog ihjel, ikke siden han adopterede datteren Eunhee. Nu har Eunhee fået en kæreste, som fortælleren er overbevist om, er den nye seriemorder der huserer i området. Han bliver desperat optaget af at beskytte datteren, så han beslutter sig for at slå kæresten ihjel, men hvordan er det lige man gør man det, når man halvdelen af tiden ikke kan genkende ham, ikke huske hvorfor han skal dø – eller hvor han i det hele taget bor.
Original roman fra Sydkorea fortalt fra den dementes synsvinkel, så forvent en meget utroværdig fortæller...
 

"Bogelskere"

Den litterære agent Nora Stephens er en antiheltinde i sit eget kærlighedsliv; hun er den kolde, hårde karrieretype, der op til flere gange er blevet forladt til fordel for en pige fra en landsby med et kuldsejlet familieforetagende, der skal reddes og så i øvrigt countrymusik strømmende i årerne ud mod den nedadgående sol. Noras gravide søster Libby har tænkt sig at vende den fortælling på hovedet og har derfor booket 3 ugers ophold i den lillebitte by Sunshine Falls, der også danner rammen om de to søstres yndlingsbog. Libby tænker, at Nora skal forelske sig i en høj Adonis i skovmandsskjorte, men pludselig står Noras forlagskollega Charlie Lastra der, og de har et meget akavet møde bag sig i New York. Da de skal redigere en bog sammen, sker der uventede ting og sager. Emily Henrys intellektuelle feel good er som at spise litterær slik og nyde det hele vejen hjem. Det handler om bøger, om familieforhold, selvbilleder og kærlighed. Det kan kun gå godt!
 

"Fri kærlighed"

London 1967. Phyllis er ved at gøre sig klar til et middagsselskab, en søn af nogle gamle venner skal komme på besøg og hun har ikke de store forventninger til aftenen. Nicky er ung, revolutionær og meget belæst – og så er han tvær -og på tværs. Han bliver den katalysator, hvor hun pludselig ser sig selv, sit hjem og sit liv udefra - og hun er ikke sikker på, at hun kan lide det hun ser. Da han pludselig kysser hende i mørket ude i haven, vender det fuldstændig op og ned på Phyllis liv, hun forelsker sig hovedkulds - og træffer et højst ukonventionelt valg. En bog om at bryde fri af normerne og finde ind til sit sande jeg, vælge kærligheden og måske sætte sig selv fri?